Когато светът се намира във финансова криза, а това се случва приблизително на всеки 10 години, е изключително важно всеки от нас да вземе мерки за по-консервативно управление на личните си финанси. Какво включва то?

Намали разходите си.

Кризите във финансовата сфера обикновено стартират с ръст на безработицата и спад на доходите. Ето защо е добре в тези периоди да намалим сериозно разходите си. Най-лесно и правилно е да се откажем от харченето за развлечения – излизания, хранене навън, концерти, кино, театър. Ако обаче бюджетът ни като цяло е „на ръба“ и не харчим за почти нищо излишно, то намаляването на разходите може да се случи чрез разсрочване на задължения, стъпки за икономия на енергия и битови сметки. Не разсрочвай задължения, ако така ще трябва да платиш повече лихви или такси.

Опитай да погасиш предсрочно поне част от заемите си.

Една от стъпките, които трябва да направиш още в началото на финансова криза, е да опиташ да намалиш кредитите си. Ясно е, че големи задължения като жилищен кредит или голям потребителски кредит няма как да се погасят наведнъж. Можеш обаче да погасиш малки стокови кредити или задълженията по кредитните си карти. Дръж кредитните си карти пълни и ги ползвай само за спешни и неотложни нужди.

Опитай да запазиш или увеличиш приходите си.

Ако имаш възможност, направи всичко възможно да запазиш работата си и дори да вземеш допълнителни проекти и задачи. Така, ако работодателят ти вземе решение за намаляване на доходите или за съкращения, ще можеш да компенсираш разликата от приходите от допълнителните задачи.

Задели авариен фонд или го увеличи.

Ако имаш заделен авариен фонд, старай се да го увеличиш. Така ще имаш финансова сигурност за по-дълъг период от време. След като кризата се успокои, можеш да ползваш една част от аварийния си фонд, за да направиш добри инвестиции на възможно най-ниски цени. Ако нямаш авариен фонд, правилно е да започнеш да заделяш пари възможно най-скоро. Никой не е застрахован, че няма да остане без приходи по време на криза, така че всеки заделен лев ще ти е от полза.