4 перспективни инвестиции, които да направиш през 2019 година

В момента годишната инфлация в България е около 3%, а максималната доходност от банков депозит – под 1%. Ето защо, да държиш парите си в банката не е правилно решение. Да, фондът за гарантиране на влоговете ти осигурява необходимото спокойствие за парите ти, но никой няма да те обезщети за претърпените загуби от намалената покупателна способност при висока инфлация и ниска доходност.

Това, че депозитите не дават достатъчно висока доходност обаче не значи да правиш инвестиции, без да си наясно какво да очакваш от тях. А възможните начини да инвестираш пари в момента са като безкраен океан с различна дълбочина на риска и очакваната възвръщаемост. При инвестициите има трендове и цикли, но ако си далеч от тази сфера, може би е най-добре да разчиташ на инвестиционен посредник, който да те посъветва и да ти изготви балансирано инвестиционно портфолио.

Има и достатъчно анализи на истински експерти в сферата на инвестициите, на база на които можеш да избереш в какво да инвестираш. Ето например кои са 4-те инвестиции, в които си струва да вложиш пари през 2018 година, според списание Forbes. Нашето мнение е, че те ще с напълно актуални в България през 2019 година.

1.    Инвестиция на стоковата борса.
Инвестициите на стоковите борси винаги са се отплащали добре, но много хора се страхуват. Плаши ги недоброто познаване на този тип инвестиране, както и високия риск на някои активи и липсата на гаранции за вложенията. Има и хора, които са добре запознати с инвестициите на стоковите борси, но смятат, че в момента тези инструменти са надценени и би било лудост да се включат сега. Но от Forbes не предлагат да се влагат огромни суми, а да се инвестират малки суми с течение на времето, като се използва метод, наречен "осредняване на разходите".   Изчисляването на цената на разходите се случва за период от време – 12, 18 месеца или дори 5 години. Каква е идеята на този тип инвестиране – купуваш по-малко акции при по-висока цена и повече – когато са по-евтини. Така генерално ще имаш по-ниска средна цена на акция.

Дотук добре, но инвестициите на стоковата борса могат да са в най-разнообразни инструменти – акции, облигации, деривати… В какво точно да инвестираш? Най-добрият съвет е да си направиш инвестиционен портфейл, съдържащ различни инструменти с различно ниво на риск. Така дори и някои от инструментите да са на загуба в определен период от време, останалите бих могли да компенсират загубите. Ако нямаш достатъчно добри познания е добре да се обърнеш към посредник, който да изготви това балансирано портфолио. 

2.    Peer to peer инвестиции
Все повече лица се насочват към небанковото кредитиране. Гъвкавите условия, често по-ниските лихви и бързите процедури са онези предимства, които привличат клиентите. Определено кредитирането „от човек на човек“ има потенциал и неслучайно е избрано от Forbes като една от топ-инвестициите за 2018 година. Докато някои търсят свежи средства от небанкови институции и частни лица, има платформи, посредством които можеш да инвестираш лични средства, които да бъдат предоставени на кредитоискатели. Една добра платформа, към която можеш да се насочиш е IUVO. Тази платформа ти дава възможност да инвестираш във вече отпуснати кредити, при атрактивна доходност. Освен добрата възвръщаемост, IUVO гарантира инвестираната сума, така че със сигурност няма да загубиш парите си, ако опиташ.  Как работи платформата? – вече отпуснати кредити от проверени финансови институции се публикуват, инвеститорите избират в какво и колко да вложат. Когато избрания за инвестиция кредит се плаща навреме, с всяка погасена вноска, инвеститорът получава своята част от главницата и лихвата. Ако длъжникът спре да си плаща, се активира buy-back гаранция и инвеситорът възстановява цялата си инвестирана сума. Никакъв риск и годишна възвращаемост до 15%... Звучи добре, нали?

3.    Инвестиционни застраховки
В САЩ инвестиционните застраховки са доста популярни и разпространени като инвестиционен инструмент. Това се определя най-вече от спецификите на осигурителната им система. С две думи – ако искаш да си здравно и пенсионно осигурен там, трябва да мислиш отрано за рискувете, за които да се осигуриш. У нас, независимо от това колко далновидни сме били на 20 или 30 години, пак бихме получавали скромна пенсия и бихме имали здравноосигурителни права когато остареем. Доколко размерите им биха ни устройвали е съвсем друг въпрос. 

Благодарение на различни инвестиционни застраховки, можем да си гарантираме доста добра доходност, при това доста преди навършване на пенсионна възраст. Освен допълнително пенсионно осигуряване, което предполага ежемесечни вноски и някаква ежегодна доходност на инвестицията, можеш да избереш и застраховка живот с инвестиционен елемент например. Най-кратките срокове, за които може да се сключи такава застраховка в България са 10 години, като в случай, че се наложи дяа изтеглиш парите си по-рано, можеш да се окажеш на загуба. Друг минус на инвестиционните застраховки е, че липсва гаранция за направеното вложение – т.е. доходността им може да варира и да е под очакваната. Позитив е, че с такава застраховка получаваш възможност за даанъчни облекчения.

4.    Инвестирай в себе си
Инвестирането в себе си звучи винаги някак абстрактно, но това е една от най-добрите инвестиции за всички времена. Във времето, в което скоростта на амортизация и жизнените цикли на всяка нова инвестиция се съкращава значително, доброто познание и непрекъснато самоусъвършенстване става все по-важно, за да си в крак с тенденциите. Добрата инвестиция в себе си изисква далновидност и усет за предстоящите промени. 

Да инвестираш в себе си не означава задължително да се записваш на скъпи курсове или дълги образователни програми в университет. От най-голямо значение, всъщност, е да четеш. Да четеш непрекъснато - тонове от книги, статии и анализи. Финансовия стратег на Минеаполис Морган Ранстром казва, че прочитането на 3 до 5 книги за лични финанси и успешни финансови стратеги е много по-ценно от записване на няколкомесечен курс.

Установено е, че изпълнителните директори на едни от най-големите световни корпорации четат средно по 60 книги годишно. Независимо, че  управляват фирми с обороти от милиони или милиарди, тези хора все пак намират време да прочитат толкова много книги годишно. 

Освен четенето на специализирана литература, друга успешна форма на инвестиция в себе си са практическите курсове. Посещаването на такива курсове, може да ти помогне „да откраднеш занаят“ от най-добрите практици на времето си. Избирай да посещаваш само трейнинги, организирани от доказани експерти, които реално работят или управляват фирма в съответната област. 

Провери какви са най-често използваните софтуерни инструменти в областта, в която искаш да подобриш знанията и уменията си. Често самите разработчици подготвят и безплатни онлайн курсове за обучение за работа с техния софтуер и най-добри практики. Абонирай се за Newsletter-ите им – от тях също ще научаваш най-новите подобрения и функционалности.

Изброените дотук 4 инвестиции са най-подходящите за 2018 според списание Forbes, но имайки предвид лекото забавяне на събитията на българския пазар спрямо американския, те ще са актуални у нас  и през 2019 година. Не е късно да хванеш вълната.